Nog altijd vind ik het een gezellige bezigheid om bramen te plukken. Vanaf augustus is het bramentijd. Toen ik klein was deed ik dat altijd mijn ouders en ik deed het weer met mijn kinderen. Het was altijd een sport wie de grootste en lekkerste kon vinden! Natuurlijk werd er onder het plukken al flink van gesnoept maar vaak hadden we er bij thuiskomst nog zoveel en daar wist mijn oma dan wel raad mee; ze maakt er dan heerlijke bramenjam van….
Wat heb je nodig:
– 500 gr. vers geplukte bramen
– 500 gr. geleisuiker
– Sap van een ½ citroen
Zo ga je te werk:
De bramen afspoelen en laten uitlekken, bijvoorbeeld in zo een mooie vintage uitlekschaal die je in mijn winkel [klik] vindt. Doe daarna de bramen samen met de citroensap in een hoge pan (ivm hete spetters). Breng de bramen al roerend aan de kook en laat ze op een middelhoog vuur doorkoken totdat de bramen zacht zijn. Meestal duurt dat 10 minuten. Voeg de geleisuiker toe, roer goed door en breng weer aan de kook en al roerend nog 4 minuten op een middelhoog vuur doorkoken.
Giet de bramenjam in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet.
Ongeopend blijft de jam tot wel een jaar goed, bewaar de potjes op een donkere koele plek. Na openen bewaar je het in de koelkast.
De jam kan je natuurlijk op je brood doen, tussen koekjes maar ook als taartvulling gebruiken.
Nog wat tips:
– Bramen kun je het beste ’s ochtends plukken, dan zijn ze het lekkerst.
– Er zijn vele soorten bramen dus test eerst de smaak die kan namelijk variëren van erg zuur tot honingzoet. De zoetste en sappigste bramen lenen zich het beste om tot jam verwerkt te worden.
– Doe de stollingstest; zet een schoteltje in de koelkast voor je begint, haal het schoteltje er uit en schep er wat hete jam op, laat het 1 a 2 minuten afkoelen en hou het schoteltje schuin. Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt. Anders moet de jam nog wat langer koken.
Eet smakelijk!
Liefs, Marian