TIN is niet meer in
Tin is een van de vroegst ontdekte metalen, het werd gebruikt voor het vervaardigen van brons, een koper-tin legering. In 3500 v.Chr. was al bekend dat tin een verhardend effect had op koper, daarom werd het gebruikt in gereedschappen en wapens. Vanaf ongeveer het jaar 600 werd tin ook in zuivere vorm toegepast.
De grondstof van dit metaal is tinerts en wordt voornamelijk gewonnen in Azië. Het wordt met speciaal geconstrueerde machines opgebaggerd en gezuiverd. Daarna wordt het erts geraffineerd op 99,916% zuiverheid. Het hieruit verkregen zuivere metaal wordt in blokken van 35 kg. verkocht. Zuiver tin heeft een zilverwitte kleur en een laag smeltpunt. Kenmerken van tin zijn; niet giftig, geeft geen smaak af, roest niet, gemakkelijk te verwerken, heeft een hoge isolerende waarde.
In met name de jaren 80 waren tinnen producten heel populair. De prachtige wanddecoratie met de vliegende vogels die in mijn webshop vindt, werd gemaakt door de Tingieterij Zwartebol van der Leeden uit Kapel Avezaath (bij Tiel).
In 1968 startten H.M.J. Zwartebol en C.J. van der Leeden in Leerdam een tinfabriek onder de naam Zwartebol en van der Leeden B.V. Om de concurrent het hoofd te kunnen bieden, besloten zij om de tinfabriek open te stellen voor excursies en hun producten ook rechtstreeks aan de consument te verkopen. Deze aanpak was zeer succesvol.
In 1985 nam Zwartebol en van der Leeden B.V. de gefailleerde Metaalwarenfabriek RIO N.V. in Tiel over. Dit bedrijf bestond toen 75 jaar. Deze metaalwarenfabriek ging verder onder de naam Tielse Tinindustrie RIO B.V. Eind 1988 betrokken de beide B.V. ‘s de panden van een oude metaalwarenfabriek in Kapel-Avezaath. De heren Zwarte bol en van der Leeden besloten per 1 oktober 1993 de twee bedrijven te fuseren tot één bedrijf: Tielse Tinindustrie RIO B.V.
Tielse Tinindustrie RIO B.V. heeft vele afnemers, waaronder particulieren uit het hele land, de detailhandel en bedrijven. De laatste schaft vnl. relatiegeschenken aan. Succesvolle voorbeelden zijn o.a. het Michelin-mannetje, Scania- en DAFtrucks, het “plantertje” (logo van de Nationale Boomfeestdag) en natuurlijk Tiels Flipje. Ook is het mogelijk om ontwerpen op-maat te laten maken. Ook wordt de tingieterij vaak aangedaan door buitenlandse touristen. Vooral in de maanden april tlm juni weten bussen vol bezoekers de weg naar de tingieterij te vinden.In de hoogtijdagen kwamen er wel zo’n 60 tot 70 bussen Amerikaanse toeristen per jaar om het ambachtelijk bedrijf en museum te bezoeken. De showroom/winkel toont duizenden verschillende artikelen: van traditionele Rembrandtskannen tot de moderne ontwerpen van Jan des Bouvrie.
Eén keer per jaar worden de Tielse Tindagen georganiseerd, in samenwerking met het Nederlandse Tingilde. Dit evenement trekt elk jaar meer bezoekers en meer media aandacht. In het jaar 2000 zegde de bekende topontwerper Gerard van de Berg zijn medewerking toe.
Vanaf 2001 wordt tin echter minder in trek en in 2004 wordt de tingieterij failliet verklaard. Met 14 werknemers was RIO het laatste tinbedrijf van enige omvang in Nederland. Alleen enkele eenmansbedrijfjes blijven nog over.
Tegenwoordig vinden we tin maar oubollig toch zijn er hele mooie producten gemaakt. Ik hoop hiermee toch jullie enthousiasme te kunnen aanwakkeren voor dit mooie metaal!
Mocht je nog vragen hebben mail me dan gerust! info@bij-ma-ria.nl